Menurut laporan media tempatan, The Star melaporkan bahawa Dewan Rakyat telah meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021 hari ini, 15 Disember, dan salah satu pindaan, Seksyen 106A Akta Cukai Pendapatan 1967, memberikan kuasa kepada LHDN untuk mengakses butiran akaun bank pembayar cukai bagi tujuan membuat garnishment. tujuan permohonan.

Di bawah pindaan itu, LHDN juga tidak perlu lagi memaklumkan pembayar cukai apabila meminta butiran akaun bank mereka daripada bank untuk semakan atau siasatan, lapor Sin Chew Daily.

Tambahan pula, bank tidak dibenarkan mendedahkan kepada sesiapa bahawa permintaan sedemikian telah dibuat.

Akhbar Metro memetik pakar cukai Koong Chin Loong berkata bahawa pada masa lalu, pembayar cukai dikehendaki menandatangani borang kebenaran sebelum bank dibenarkan untuk memberikan maklumat yang berkaitan kepada pihak berkuasa.

Image via Sin Chew Daily

Bank yang enggan mematuhi permintaan sedemikian mengikut garis masa yang ditetapkan atau sekiranya ia mendedahkan permintaan tersebut oleh jabatan cukai kepada mana-mana orang, bank akan didapati bersalah atas suatu kesalahan.

Bank-bank tersebut boleh didenda antara RM200 dan RM20,000, atau penjara maksimum enam bulan, atau kedua-duanya.

Akta Perlindungan Data Peribadi (PDPA), yang digubal untuk melindungi maklumat sulit, tidak akan terpakai apabila menguatkuasakan Seksyen 106A pada masa hadapan kerana bank tidak perlu lagi mendapatkan kebenaran daripada pemilik akaun bank sebelum memberikan sebarang maklumat kepada LHDN, Sin Laporan Chew Daily.

Menurut Timbalan Menteri Kewangan I Mohd Shahar Abdullah, peruntukan baharu itu diperlukan bagi memastikan prosiding garnishee berjalan lancar

The Vibes memetik Shahar berkata bahawa jika bank memaklumkan pemegang akaun mereka tentang prosiding garnishee yang berpotensi, penghutang mungkin mengeluarkan semua wang mereka daripada bank.

“Ini akan memastikan prosedur garnishee tidak dapat dijalankan, justeru rasional di sebalik pindaan itu diperkenalkan. Tambahan pula, kami telah pun berunding dengan Bank Negara Malaysia sebelum mencadangkan pindaan,” katanya semasa membahaskan rang undang-undang itu di Dewan Rakyat hari ini.

Share This