• Kedah Paling Banyak Ditumbuhi Rumpai Mexico ALOR SETAR – Kedah mencatatkan juml…

  Posted on December 14, 2014 by in UTC Kedah Kedah Paling Banyak Ditumbuhi Rumpai Mexico

  ALOR SETAR - Kedah mencatatkan jumlah tertinggi kawasan ditumbuhi rumpai miang Mexico di semenanjung Malaysia apabila mencatatkan keluasan 13 hektar melibatkan sembilan kawasan.

  Manakala Perak mencatatkan keluasan lapan hektar (enam kawasan), Negeri Sembilan seluas 4.8 hektar (dua kawasan), Johor merekodkan 0.9 hektar (sembilan kawasan), Selangor dengan 0.7 hektar (satu kawasan) dan Melaka 0.08 hektar (satu kawasan) berdasarkan kepada hasil bancian Jabatan Pertanian sehingga 5 Disember lalu.

  Ketua Penolong Pengarah Bahagian Biosekuriti Tumbuhan Jabatan Pertanian Kedah, Ramli Abdul Rahman berkata, kes pertama yang dikesan di negeri ini adalah di Kampung Sungai Pasir, Sungai Petani pada Oktober tahun lalu susulan penemuan awal pada September tahun sama di Ulu Yam Bharu, Selangor oleh seorang profesor dari Universiti Malaysia Kelantan.

  Bagaimanapun sejak kebelakangan ini tumbuhan berkenaan dikesan semakin aktif merebak di beberapa kawasan termasuk tepi jalan, kawasan perumahan, kawasan ternakan dan tanah persendirian.

  http://www.utusan.com.my/gaya-hidup/kesihatan/rumpai-miang-mexico-1.35083


  Rumpai miang Mexico
  www.utusan.com.my
  SUNGAI PETANI 10 Dis. - Para penduduk di bandar ini tidak menyedari bahawa rum­pai miang Mexico yang tumbuh di pekarangan rumah me­reka sebenarnya mendatangkan bahaya seperti didedahkan Kementerian Kesihatan.

Comments are closed.